måndag 12 november 2012

Finklaeder och teaparty x 3

Anna har latit skraeddasy tva nepalesiska draekter till sig, som hon var och haemtade igar. En vardagsdraekt och en festligare. Soemmerskorna vill ocksa hemskt gaerna laera sig baettre engelska men de jobbar 07-20, sa enda moejligheten aer 06.00 pa morgonen...vi far se hur det blir med det.

Anna med soemmerskorna.

Poonam och Anna i sin vardagsdraekt.
Sjalen ska bara slaengas lite nonchalant oever axlarna.
Den mer broderade festdraekten.
Kvinnogruppens engelska bestod idag av ett teaparty. Naer det ska vara fint sa kokas teet pa mjoelk och med mer socker aen vanligt, dvs huuuur mycket som helst. Och sa lite kakor till det. Vi foersoekte infoera ordet fika, men det gick nog sadaer.

Tea party med kvinnogruppen som till dagen som synes bestar av 50%  maen...
Kort vila och sedan i vaeg pa naesta tea party. Det var invigning av det nya Seven Women Nepal-huset. http://www.seven-women.com/ Givetvis aer ingen i tid (inklusive vi som tog oss dit med den inte alltfoer palitliga lokaltrafiken) sa det ramlade vael in folk under en timmes tid. Under tiden intogs...tada!...supersoett mjoelkte. Lite presentationer och intervjuer infoer videokamera och sen Momo-party pa terassen. Momo aer nog att betrakta som nationalraett, liknar dumplings. Gott var det. RUWONs inblanding i projektet aer jag inte helt klar oever, men bade Uma och Dhruba sitter med i styrelsen.

Seven Women, invigning av nya huset. Tea party 2.
Den blekan jaetten sitter ner foer att kanske se lite mindre ut
De bleka knytena aer Momos. Godare aen de ser ut.
Och sen naer jag trodde att vi aentligen skulle aka hem sa skulle vi baaaaara passera Dhurbas bror Kumar med familj.....foer ytterligare en kopp soett te. Det aer tydligen pa riktigt sa att nepaleser inte har nagon som helst benaegenhet att fa diabetes. Och joda, visst tryckte vi ner lite mer ris naer vi kommit hem :)

Kumar aer inte sa laeskig som han ser ut. Han pyntar bara infoer Tihar.

Delvis beror detta tedrickande pa att hoegtiden Tihar har boerjat idag. Den pagar i fem dagar, men det aer bara det tre sista som aer helgdagar vad jag foerstar. Idag firas i alla fall krakan och hunden. Har sett en hund med blommor runt halsen, men annars har jag inte maerkt nagot mer av det. Imorgon firas kon och guden Laxmi. Sen aer det nagot med broeder och systrar som jag far aterkomma till naer jag vet mer. Hur som helst aer Tahir ljusets hoegtid, sa haer pyntas med kuloerta lampor till foerbannelse. Den ena blinkar mer aen den andra. Det kaenns lite som att poletten om varfoer stroemmen staengs av nagra timmar varje foermiddag och kvaell inte riktigt har trillat ner...

Nu sitter jag hur som helst med en kopp svart osoetat pulverkaffe och njuter, genomtroett efter allt socialiserande. Klockan har precis passerat 23 haer och det spelas kort foer fullt, men jag tror jag kryper i mina laengkalsonger och kryper ner under taecket. God natt!

2 kommentarer:

  1. Hej igen, försöker komma i kapp med ditt skrivande. Så kul att du skriver ned så mycket! Men vad skumt att de är små och äter/dricker så mycket kolhydrater. Fast när man räknar efter äter vi säkert dubbelt så mycket som de ändå. Se till att borsta tänderna ordentligt så att du inte kommer hem med nedfrätta tänder! Och kom ihåg att pyjamasbyxor kan användas som sjal och huvudbonad också (fjällordspråk).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det daer med langkalsongerna hade jag gloemt :) Det tipset kan komma till anvaendning!
      Det aer heeeeelt omoejligt att aeta mer aen dem. De aeter gigantiska berg med ris. Fattar verkligen inte hur de aenda kan vara sa sma.

      Radera