tisdag 13 november 2012

Laxmi..

...eller Laksmhi aer gudinnan av lycka och rikedom. Den kvinnliga varianten av Vishnu. Laxmi aer en av husgudarna som dyrkas dagligen, men under Tahir tillbes hon extra mycket.

Under dagen foerberedde Uma ett saerskilt broed, sellroti, till Laxmis aera. Ett, foega foervanande, soett broed som friteras som runda kringlor. Nagon gang vid 18-tiden boerjade dyrkandet pa riktigt. Uma klaedde sig i traditionell sari och som pa en given signal boerjade alla husets (och gatans) invanare mala med henna fran porten och upp i trapporna. Sma vita fotspar malades ocksa. Gissar att det var foer att gudinnan ska hitta in? Det smyckades med farg, blommor, frukt, ljus, roekelse och broedet utanfoer doerrarna. Det lilla altaret i koeket daer Uma ber varje morgon smyckades extra och en saerskild plats med en massa gavar till Laxmi inreddes i sovrummet. Ungar drev runt i klasar och skrek och sjoeng efter pengar. Efter en del boener till Laxmi, broets fastan och det speciella broedet ats. 


Uma friterar sell roti.

Sparet fran porten...

...uppfoer trappen...

...till platsen som Poonam och Uma dekorera utanfoer doerren.

Faerdigt. Betydligt faerggladare aen svensk novembergegga ;)

Pengar, frukt, ris, broed, noetter, blommor mm till Laxmi.

Och sa lite graesligt pynt pa grannhuset.
Det riktiga socialiserandet boerjade alltsa inte idag utan imorgon, da om jag foerstatt det raett, broeder ska hedras med gavor och tikkas och i gengaeld ge pengar till systrarna. Far se i morgon hur det blir...Nu dax att hoppa i bingen...med dubbla langkalsonger tror jag. Det aer skitkallt eftersom alla foenster och doerrar statt pa vid gavel foer att vaedra ut frityrdimman.

4 kommentarer:

  1. Stackars dig som inte gillar högtider... Men i gengäld slipper du ju (?) fira jul! ( :
    *stora kramar*

    SvaraRadera
  2. Kul att få se så mycket bilder och höra om vad de/du håller på med där borta :) Fråga: har du också tänkt sy upp en sån där dräkt?
    Kram från lillasyster

    SvaraRadera
    Svar
    1. Daertill aer jag nog noedd och tvungen....
      Kram

      Radera
  3. Vailken fantastisk blogg du skriver. Härligt att se att du har det bra! Jag saknar dig ofantligt mycket! Kram Lina

    SvaraRadera