torsdag 29 november 2012

Portraett: Uma



Altaret i koeket

Uma, denna outtroettliga kvinna. Oemsintare varelse faer man leta efter. Tar alla under sina vingar. Alltid med haenderna i nagon gryta eller tvaettbalja eller med sopborsten i hoegsta hugg. Daer emellan foersoeker hon laesa in college (gar vael sadaer...). Aer mamma till tva barn. Maka till en man som trots sitt jaemnstaelldshetsperspektiv hitills inte setts vid spisen. Och sa aer hon engagerad i RUWON foerstas. Laegg daertill att hon varje dag, staendes pa koeksbaenken, taender ljus, ringer i en liten klocka och ber till sina hinduiska gudar vid sitt lilla altare i koeket.


Broed...
...barn...
...och boener.

Sen Sanjana (Umas syster) och Prabin (Dhrubas brorson) kom tillbaka fran byn har hon dock fatt lite avlastning. Foer att jag eller Anna skulle fa hjaelpa till finns inte pa vaerldskartan! Gaester hanteras som gudar. Maten serveras upplagd pa tallriken. Nagon star och passar upp om man skulle behoeva mer av nagot. Nu boerjar de foersta att jag inte vill ha ”big mountains of rice, just small hills”. Pa sin hoejd aer det ok att vi kokar te och kaffe. Jag har smygdiskat nagon gang naer hon inte tittat, men det aer inte ok. Hon haevdar bestaemt att vi inte vet hur det ska goeras. Som tur aer far vi i alla fall tvaetta vara klaeder sjaelva, men hon aer gaerna daer och vill hjaelpa till och tycker att vi aer ganska talangloesa naer det kommer till att handtvaetta.

Uma kaempar hart med engelskan och bjuder gaerna pa sig sjaelv. Naer hon inte orkar foersoeka mer slutar det med att hon saeger ”something, something” och skrattar. Hon vill alltid vara alla naera och naer vi aer ute och gar haller hon reda pa oss i ett par rejaela armkrokar.

Uttalsoevning

Stela axlar? Det fixar Uma.

Hon skrattar mycket denna outtroettliga kvinna. Hur hon orkar med allt dag ut och dag har jag ingen aning om, jag kan bara foerundras. Och skaemmas naer jag kommer fran gymmet och hon skrattande sager att hon har ” exercise all day. not need gym” och sa spaenner hon musklerna och undrar foer sjunde gaengen idag om ”is it something you need?”...

6 kommentarer:

  1. Vilken kvinna!!!!!
    Hur går det med hennes engelska????
    Kram
    Pappa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon goer sig oftast foerstadd, men det daer med grammatik aer vael kanske inte det viktigaste i hennes vaerld. Pa svenska har hon laert sig det enda noedvaendiga: "Maten aer klar"!
      Kram

      Radera
  2. Hej kära Sofia!!

    Tänker på dig ofta men kom först nu mig för att gå in här och titta. Verkar som det är både upp och ner... Men tänk vilket äventyr och vad mycket spännande du får uppleva och lära dig. Hoppas bara du får vara frisk.

    Stor kram från ett snöigt Falun
    Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodu :)
      Jag hoppas att det aer finvinter med snoe naer jag kommer hem!
      Kramar

      Radera
  3. Sitter hemma på Gläntan och tittar ut på snön för jag har ledigt idag. Längtar till något varmare ställe. Undrar hur du mår? Tänker närmast på magen som borde bli bra snart, eller? Kram från Suzanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jo nog aer det hyfsta varmt pa dagarna. Men det aer nog bara ett par gradet pa naetterna och hemskt kallt inomhus, det aer naestan sa att det aer frost pa naesan naer man vaknar pa morgonen. Ett par katter i saengen vore nagot det! Magen vill du inte veta nagot om tror jag...
      Kramar

      Radera