lördag 15 december 2012

Nagot om nepalesisk mentalitet


Jaha, efter att ha varit till trekking-firman ytterligare en gang i onoedan, sa tror jag att det aer dags foer ett inlaegg om nepalesisk mentalitet. Och ja, jag vaenjer mig sa sakteliga...idag blev jag inte ens maerkbart irriterad naer jag akt till Thamel och fann jalusierna till firman neddragna, bestaemde ny traeff en timme senare, foer att da bara fa veta att jag maste aka tillbaka i morgon...

Tidsangivelser
Grundregel nr 1: Lita aldrig pa en tidsangivelse fran en nepales.
Saeger de att man ska vaenta fem minuter, betyder det oftast minst 15 minuter.
Sager de att de ska vara borta en halvtimme, kan det lika gaerna bli fyra timmar.
Saeger det att nagot ska vara klart i morgon kan de lika gaerna mena dagen efter i morgon.
Bestaemmer man att ses en tidpunkt gaer det bra att komma atminstone en halvtimme senare.
Familjen haer aer medvetna om detta, sa det gar att skaemta med dem och fraga om det aer verklig eller nepalesisk tid som gaeller. Att de har klockan staelld 20 min foere hjaelper liksom inte.

Klockan aer 21.04 i min vaerld...


Avstaendsangivelser
Grundregel nr 2: Titta pa en karta foer att foersoeka foersta hur langt det aer.
Ibland faer man helt underbara beskrivningar pa hur langt det aer till nagot:
”Walk for sometime” Hur lang aer en sometime undrar man ju genast.
” Not very short, not very long” Aha, aer det kanske lagom langt :)

"Walking for sometime" med barnen foer att komma till picnic-parken.


Angivelser oeverhuvudtaget
Grundregel nr 3: Lyssna pa tonfallet om de menar det de sager.
Nepaleser verkar generellt har svart att saega nej, eller att de inte vet, eller att de inte vill. De skjuter hellre pa det och hoppas att man gloemmer verkar det som. Haer vill de gaerna erbjuda sig att foelja med och visa var saker finns eller foer att hjaelpa till med att pruta eller kanske bara foer att de inte vill tappa bort oss. Om de boerjar foersoeka foerhindra eller foerhala gaeller det att lata bestaemd att man klarar sig sjaelv om de bara beskriver vaegen eller hjaelper en pa raett buss. Och om man far en vaegbeskrivning gaeller det dock att se upp med grundregel nr 2.

Om man envisas med att aka sjaelv far man hoppas att man kan lita pa
att busschauffoeren vet var han ska. Daeremot ska man inte vara foer
saeker pa att han foerstar vad man fragar, han kan lika gaerna nicka aenda.

Ingenting aer sa viktigt att det inte kan goeras imorgon...eller nagon annan dag
Grundregel nr 4: Planera inte alltfoer noga eller med foer knappa marginaler.
Planerar man att tvaetta en viss dag, kan man naestan lita pa att det inte finns nagot vatten*1
Planerar man att duscha en viss dag sa aer det antingen slut pa vatten eller gas*2
Planera om moejligt toabesoeken lite i foervaeg. Det finns en del saker som kan foerdroeja proceduren. A-kolla om nagon annan ockuperat badrummet foer en laengre tid*3, B-kolla sa att det finns vatten*1, C-kolla sa att goera-sig-ren-i-rumpan-tillbehoeren (hink och oeskar) finns pa plats*4, D-kolla att det finns tval att tvaetta haenderna med efterat*5.


*1 Hyresvaerden har satt i system att demonstrera sitt missnoeja med vattenfoerbrukningen genom att ibland droeja extra laenge med att fylla vattentankarna pa taket. Vilket goer att naer de sedan fyller pa vatten blir det ett vaeldigt tvaettande, sa vattnet tar slut extra snabbt...och sa gar det runt.
*2 Det finns en gastub i koeket foer matlagning och en i badrummet foer varmdusch (sommartid anvaends den inte foer da blir vattnet tillraeckligt varmt i tankarna pa taket). Om gasen tar slut i koeket tar man ju givetvis den i badrummet sa laenge...det aer bara det att sa laenge kan vara ganska laenge. Men jag ska vael inte klaga, har bara behoevt duscha iskallt en gang.
*3 Ibland, om det anses foer kallt eller om det inte finns nagot vatten i ”tvaettunnan” nere pa garden, far de foer sig att tvaetta i badrummet...och det kan ta sin lilla stund.
*4 Samma oeskar och ibland hink anvaends foer att oesa vatten ur tvaettunnan pa garden. Och naer man aer klar med oesandet daer aer det laett haent att kar och hink blir kvar daer.
*5 Tvalar kan tydligen ocksa fa foetter, och det kanske inte vore hela vaerlden om det inte var sa att man just anvaent vaensterhanden till att tvaetta sig daer bak efter utraettat behov...


Ah, vattenpumpen gar! Baest att passa pa att tvaetta, duscha, 
diska, skita och allt annat som kraever vatten.

Kaerlek, hjaelpsamhet och vaenlighet!
Ovanstaende ”smasaker” kan man ha oeverseende med om man ser till helheten. Oeverlag har jag bara (med ett enda undantag) traeffat trevliga och vaelkomnande maenniskor. Ingenstans moets man av en sur min eller ovilja att hjaelpa. Alltid ett ”Hello, namaste!”. Maenniskorna aer oeppna och nyfikna utan att vara patraengande. Viktigast av allt aer banden och kaerleken till familjen, haer verkar inte finnas nagra individualister. Familjen verkar dessutom kunna utoekas hur mycket som helst, med de mest avlaegsna slaektingar eller volontaerer foer den delen. Som nu naer Hilding aer haer, sa sover han i ”min” saeng och jag sover i Prabins saeng i vardagsrummet och Prabin sover helt enkelt hos en annan farbror nagra naetter. Overlag anvaender de ofta syster och bror som tilltal foer lite vem som helst. Och det kaenns onekligen vaeldigt vaelkomnande med ”Good morning sister, would you like some black tea?” eller ”Good night sister, see you tomorrow”

Brorsoener, systrar, farbroeder, volontaerer.  Alla ryms i familjen.


Me and my brother

Sen finns det en hel del av kulturen som aer mindre smickrande kanske, som att det fortfarande aer stor skillnad pa att foedas som pojke eller flicka, att arrangerade aektenskap fortfarande aer det vanligaste, att kastsystemet fortfarande aer i hoegsta grad levande och en del annat som kommer med att det faktiskt aer ett av vaerldens fattigaste laender.


Och sa var det daer med dagens missoede med trekkingen... Lite dalig framfoerhallining fran deras sida, lite oemsesidiga missfoerstand och lite missflyt goer att jag kommer att starta vandringen pa mandag istaellet foer i morgon soendag. Men det aer ingen fara, da hinner klaederna torka som jag tvaettade i iskallt (dvs nyss pafyllt) vatten i morse ;)

3 kommentarer:

  1. Låter som härliga människor! Och det låter så fint att familjebegreppet inte är så strikt definierat! Tror KD skulle behöva åka på studieresa till Nepal!!

    För övrigt tycker jag att du ska komma hem snart!
    Saknar dig!
    *kramar*

    SvaraRadera
  2. Hoppas du inte blir bortgift
    Kram mamma

    SvaraRadera
  3. Kan inte du fortsätta blogga när du kommer hem?

    Lillasyster

    SvaraRadera