fredag 14 december 2012

Pokhara



Jaha, da har vi (som i jag, Anna, Hilding och Prabin) gjort Pokhara. Hoega berg, djupa grottor, spegelblank sjoe, roed naesa, turisthak och en hiskelig och lang bussfaerd aer den korta sammanfattningen.

Vi startade faerden haerifran i onsdags kl 07.30 och tog oss till staellet daer langdistansbussarna gar. Men klockan hann bli mer aen 10 innan vi laemnade Kathmandu eftersom det aer full buss som gaeller, inte tidtabell. Men utrymmet var i alla fall vael tilltaget, vi var inte mer aen 16 passagerare i en minibuss, modell lite stoerre.

Hur som helst sa startade faerden med en lang klaettring uppfoer en bergssida. Sakta, sakta med en massa lastbilar och bussar pa rad. Nedfoer lostnade proppen och var chauffoer forvandlades till en galning! Vagen slingrade sig runt bergen laengs med en stor flod i ett galet vackert landskap. Men det gaellde att halla fokus pa att inte ha tungan mellan taenderna och spaenna hela kroppen foer att inte sla huvudet i taket eller sidorna. Att varan buss koerde om varje fordon som hamnade framfoer och bara blev omkoerd av en bil saeger en del om rekordfoersoket som verkade paga. Vaegen var aenda relativt bred och asfalten foerhallandevis bra. Men pga vardsloest framfoerande av fordon sa var det ett par cm kortare och med rejaela eftergungningar som vi klev av i Pokhara kl 15.30.


"Short toilet stop" som i snabbpinkning antog jag?

Vi kastade i oss nudlar pa foersta baesta staelle och letade sedan efter boende. Det blev Banana Garden Lodge for knappa 20kr per person och natt. Vi kikade lite pa sjoen och hann aeta en gang till innan vi damp i saeng.

Kolla de bergen! Synd att jag inte fotade mer foersta kvaellen da det var molnfritt...

Jag och Prabin som ville hinna med lite mer gick upp i sex-tiden, at frukost och knatade ivaeg. Gick laengs med hela sjoen foer att besoeka Gupteshwor Mahedev cave, en grotta med ett tempel i. Och om man betalade lite extra sa fick man ga laengre in i grottan och hamnade da pa baksidan av vattenfallet Devis fall. Men foer att hamna pa "framsidan" av vattenfallet fick man ta sig ut ur grottan, oever en vaeg och betala in sig pa andra sidan. De har i alla fall ett charmigt avgiftssystem som gar ut pa att nepaleser ofta kommer in billigare eller gratis.


Vattenfall under-bakifran...

...och vattenfall fran ovan. 

Efter grottans djup var det dags att paboerja klaettringen upp till World Peace Pagoda, en buddistisk stupa som saerskilt byggts foer att ena alla olika maenniskor i vaerldsfred. Det finns tydligen runt 80 st sadana runt om i vaerlden. Utsikten uppifran var magnifik, men om man ska klaga lite sa var det lite foer molnigt foer att se de hoegsta snoeklaedda topparna i Anna Purna-massivet.


Manga trappsteg blev det.


Paus halvvaegs.


World Peace Pagoda


De snoeklaedda topparna goems i molnen. Daer nere vid stranden bor vi.


Liten paus innan nerfaerd. Solen goer sitt pa vissa av oss.
Sen hade Prabin en oenskan om att besoeka International Mountain Museum, sa da knatade vi dit. Seriost och trevligt museum om bergen, bergfolken och bergsklaettrarna. Tyvaerr stoerdes lugnet av ungefaer 300 ungar i midjehoejd som laet ganska illa. Och annu hoegre blev volymen naer de fick se en viting. Var och en av de 300 ungarna ropade "Hello" minst fem ganger.

Gissa hur mycket alla dessa m fl kan lata i en ekande museihall?

Tryckte i oss lite mat och tog sedan en taxi tillbaka till rummet....foer att haemta lite solskydd till min naesa som fatt sig en slaeng av solen.

Det baesta hade vi sparat till sist: naemligen en paddeltur pa sjoen som aer Pokharas fraemsta kaennetecken. Prabin hade aldrig suttit en liten bat foerut och var bade fascinerad och livraedd pa samma gang. Men jag tror att han uppskattade det.

Lite skraj, ganska glad efterat.


Valde troeja efter bat eller om det var tvaertom.


Lite mat pa det och sen somnade vi gott.

Morgonen daerpa var vi ocksa uppe med tuppen foer att ta oss till de aeldre delarna av Pokhara, daer det finns ett hinduiskt tempel, Bindhya Basini Temple, som tydligen boer ses. Det sag ut som....ett tempel. Tio minuters promenad daerifran skulle det enligt Lonely Planet finnas en park brevid floden. Parken var det inte mycket med, men den djupa flodfaran var maffig.

Tempelbyggnaderna ligger pa en liten hoejd med en utsikt som heter duga.

Sen var det dags att packa ihop och ta bussen hem. Den haer gangen var det en betydligt lugnare chauffoer, sa resan gick smaertfritt men tog betydligt laengre tid.

Nu har jag serverats ett berg av ris och aer ganska troett, men noejd. I morgon ska jag ladda om infoer vandringen!






3 kommentarer:

  1. Du ser lite rååååååsa ut bredvid Prabin ;)

    SvaraRadera
  2. Bara liiiiite...De tycker att det aer ganska intressant hur man kan bli sa roed av lite vintersol ;) Nu har det iaf lagt sig lite. Jag ska komma ihag att koepa hoeg solskyddsfaktor tills jag ska upp pa hoeg hoejd.

    SvaraRadera
  3. Vad vackert det verkar vara där! Jag vill oxå besöka exotisk natur och gamla tempel!!
    Fast jag njuter för fullt här med att riktig vinter!

    Speciellt härom dagen när bilen inte startade en kväll och det var kolmörkt i och -20 och jag skulle till jobbet! { :

    SvaraRadera