fredag 22 november 2019

Några lyxartiklar Uganda (m fl) skulle kunna ha nytta av

I väntan på att molnen skulle lätta i förmiddags, så vi skulle kunna ta oss ner till vattenfallet, funderade jag på några tänkbara saker som skulle underlätta livet...kanske mest för oss bortskämda västerlänningar ;) 

Kylskåp:
Alltså förstå vad det gör livet krångligt att i denna värme inte ha kylskåp? Men det är förstås alldeles för dyrt för de flesta. Familjen med Jessica och Simon hade kylskåp, så där fick vi kall juice :) Det händer också att man får frågan om man vill ha kall eller varm öl. Som om det ens vore ett alternativ att fundera på?!?! Men tydligen tror en del att kall dryck gör en sjuk.

Kryddor:
Det finns ju fantastiskt utbud av färska råvaror, men de är ganska enkelspåriga i sin matlagning. Må vara att det är fint att framhäva råvarans egna smak och karaktär, men den kan ju förstärkas ytterligare om det kryddas med något mer än pyttelite salt.

Vattenpass:
Hur i hela friden lyckas de så ofta med konststycket att bygga lutande hus? Eller nja, inte alltid. Men ofta. En av kojorna/stugorna jag bodde i på mount Elgon lutade så kraftigt att hade det inte funnits en kant på sängen hade man vaknat på golvet.
Även rummet i den dyra lodgen lutar. Inte tillräckligt för att få lustiga-husetkänsla, men nog för att vattnet inte kan rinna ut ur handfatets avlopp utan blir stående längs ena kanten.


Spegeln hänger ju rakt i alla fall


Maskeringstejp/skyddsplast
De dekorerar och gör fint, men när de kommer till den där sista finishen då barkar det käpprätt.... Om man målar väggen, måste man då samtidigt droppa ner i handfatet och leva med färgstänk där? Om man målar en detalj hur svårt kan det vara att inte stänka färg på den vita väggen intill? Om man väljer att lägga klinker innan man målar taket, är det då inte värt att skydda golvet från färgklickar?

Alternativa ljuskällor
All heder att de använder lågenergilampor eller ledlampor som drivs på solenergi men måste det vara en helt naken lampa med blåaktigt sken? Lite varmt ljus och kanske en lampskärm skulle göra susen? Det skulle heller inte skada med annat än takbelysning. Mysbelysning kanske är att begära för mycket, men en sänglampa kunde man väl åtminstone få.

Bättre vägar
Inte en lyxartikel precis. Borde näst intill vara en mänsklig rättighet att inte utsättas för livsfara av att transportera sig någonstans överhuvudtaget. Och dessutom utan att behöva fundera på om man blir strandsatt om det regnar för mycket. Det är lätt att förstå att motorcyklar är flitigt använda. De behöver i alla fall ingen större framkomlig vägbredd än 20 cm. Och de är sjukt skickliga på att ta sig fram genom vilken puckelpist eller lervälling som helst. Tänk Novemberkåsan med hela familjen och en 25 kilos rissäck på hojen!

Men det är klart, för de flesta finns andra prioriteringar....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar