måndag 11 november 2019

Sopsortering

Ah, lite egentid :) Jag läste ut böckerna jag hade med mig, så jag fick bege mig till stan för att köpa fler, men utöver det har jag varit hemma.

Lite tvätt avklarad. Handtvätt är verkligen inte min grej, så jag vill inte samla på mig för stor hög. Och skitigt blir det. Det dammar rätt bra på grusvägarna och det svettas ymnigt så kläderna står liksom av sig själva ganska omedelbart efter användning. Men det är ju i och för sig praktiskt att ställa dem, för krokar, skåp och lådor lyser ju med sin frånvaro.

Och så gav jag mig i kast med mitt avfallsprojekt. Vi frågade när vi flyttade in var vi skulle göra av soporna. Det visste inte han som visade huset. Men det låg en hög utanför köksdörren så den tyckte han att vi kunde fylla på...

Generellt slänger ju folk allt precis där de står just för stunden. Kommunen har i stan något slags system för att hämta upp högar på vissa ställen. Soptunnor vore en välgärning om man säger så. Soroti och Leksand är vänorter (det är så mamma upptäckte den här stan) och det drivs diverse projekt och avfallshantering har varit på tapeten förstås. Men hittills har de då inte synligt resulterat i mer än att det finns två offentliga papperskorgar i stan. De är röda och fina och det står "Keep Soroti clean". Men nja, hittills verkar inte budskapet ha nått fram.

Här i obygden kommer då ingen sopbil fram. Så, i en vecka har vi gjort som alla andra dvs kastat ut den blandade soppåsen genom dörren för att morgonen därpå finna den uppsliten av grannhönsen och hundar. Känns sådär....

Ser inte jättekul ut precis. Höns/hund (oklart vem 
som är skyldig) släpar runt på påsarna över hela gården.

Men idag har det bättrats på lite. Inne finns nu en komposthink och en liten säck för brännbart. Och så glas och metall i en kartong.

Nåja, bättre än inget. Lycka att få tag på de där orangea säckarna,
annars är det bara småsmå påsar man får när man handlar

Ute finns nu ett litet hörn för kompost (aka buffé för höns och hund). Förhoppningsvis behöver djuren inte sprätta runt det över hela gården när matavfallet inte är gömt i påsar. Vi får se. Tanken är att säcken med brännbart ska vi transportera till närmaste kommunala uppsamlingshög. Alltså det får bli mammas uppgift att ta den på boda bodan :) Glas och metall, hmm. Misstänker tyvärr att det blir samma hög. Får luska i det.

Nu ser det bättre ut utanför dörren :)

Den lilla komposthörnan/hönsrestaurangen. Med hjälp av 
djuren och värmen tror jag högen kommer att hållas i schack.

I morgon har jag förmiddagen för mig själv. Fast jag ska in till stan och möta upp Salomi som ska sy en klänning till mig, så hon ska hjälpa mig att köpa lämpligt tyg. Sen på eftermiddagen bär det av till Amuria, där Sister Kevin (favvo-nunnan) kommer ifrån. Då blir det byliv med övernattning i hydda, så nåt bloggande lär det inte bli. Men jag ska samla på mig finare bilder än dagens ;)

2 kommentarer:

  1. Det brännbara kan de kanske elda upp och producera fjärrvärme av? Det kanske inte är någon bra idé i det här fallet...

    //Anders

    SvaraRadera
  2. Eldar sopor gör de ohejdat och osorterat. Ingen rökgasrening här inte!

    SvaraRadera